Een gilet voor een chique moment

De laatste jaren zijn de feestdagen voor mij nog belangrijker geworden dan ze al waren. Het is een tijd die je het liefst met vrienden of familie wilt doorbrengen. Vroeger moest ik vaak met de feestdagen werken en kreeg ik minder van de gezelligheid mee. Des te leuker dat ik het nu wel allemaal mee kan maken. Met kerst trekken wij meestal onze ‘foute’ kersttrui aan zoals wel meer Nederlanders tegenwoordig doen. Met Oud en Nieuw maken wij er een wat chiquer feestje van. Dames in een mooie jurk of rok en heren in nette kleding. Wat mij laatste opviel is dat ik de heren gilet zo’n leuk en veelzijdig kledingstuk vind.

Vroeger

De gilet is net als eigenlijk alle kleding is ook lichtelijk aan verandering onderhevig geweest. Vroeger was een gilet voornamelijk gemaakt als onderdeel van een driedelig pak. Het kleding stuk was er voor bedoeld om een zakhorloge in te kunnen opbergen. Daarnaast droegen mannen vroeger vaak bretels. Dit werd niet altijd even mooi gevonden en daarom ging er een gilet overheen. Er zijn natuurlijk ook dingen hetzelfde gebleven. Het is nog steeds een kledingstuk dat uit twee verticale delen bestaat en dat door middel van knopen aan elkaar verbonden kan worden.

Twee soorten

Hedendaagse gilets zijn in twee soorten verdelen. De ene soort heeft een enkele rij met knopen. De andere soort heeft twee rijen met knopen. De soort met de enkele rij wordt gezien als wat informeler. De dubbele rij wordt gezien als de optie voor mannen (en vrouwen) die een wat meer zakelijke look willen creëren.

Regels

Normaal gesproken ben ik zelf niet zo van de regels als het om kleding gaat maar omdat we toch ons best doen er chique uit te zien kan ik het toch niet laten ze even te noemen. Als je gaat zitten is het eigenlijk de bedoeling het onderste knoopje te openen (alleen als je een gilet draagt dat geen onderdeel is van een pak). Verder mag een gilet vier tot zes knopen hebben. Ook gelden er weer andere regels als je gilet bijvoorbeeld onderdeel is van je pak. Er zijn ook verschillende gilets voor overdag en ’s avonds. Die van ’s avonds is over het algemeen wat lager uitgesneden dan die van overdag.

Er zijn vast nog veel meer regels voor wat betreft het dragen van de gilet en de kleur ervan maar daar zal ik je verder niet mee vermoeien. Het moet voor mij (en vooral mijn man) ook leuk blijven.

Ik vind een gilet voor een man voor Oud en Nieuw echt een aanrader. Wat vinden jullie?